21/06/2017

Vlada Estonije je imenovala Fitek za ekskluzivnog partnera u oblasti primene modela fakturisanja

Fitek, kompanija koja se bavi tehnologijama na području finansija je počela kao jedini partner Republike Estonije na polju fakturisanja. Počev od 20. juna, Fitek je preuzeo odgovornost na polju ulaznog i izlaznog fakturisanja institucija Vlade Estonije.

‚‚Izuzetno smo ponosni na činjenicu da Vlada Estonije koristi naš model nove generacije fakturisanja zasnovan na najnovijim web rešenjima u oblasti mobilne tehnologije”, izjavio je Fitekov direktor za područje Estonije Karl-Erik Šnajder. ‚‚Naš sistem je u potpunosti integrisan sa SAP računovodstvenim programom, korišćenim od strane državnih organa. Hiljade zaposlenih u državnom sektoru će biti u prilici da jednim dodirom na ekran telefona verifikuju i potvrde  fakture.”

Fitekovi modeli fakturisanja su tako u upotrebi u različitim javnim institucijama, od Vrhovnog suda i Ministarstva spoljnih poslova, pa sve do Tallinn Baletske škole.

Papirne fakture će time postati zastarele u čitavom javnom sektoru Estonije. Kroz državne institucije prosečno prođe  400 000 faktura godišnje. Fitekova uloga se odnosi na prilagođavanje dokumenata formatu koji može biti očitan mašinskim putem, odstranjujući iz procesa ručno procesuiranje i čuvanje dokumenata, pritom štedeći vreme.

Time Fitekov model obezbeđuje Vladi Estonije potpunu usklađenost sa direktivom EU kojom se od javnog sektora zahteva da se prilagodi elektronskom fakturisanju.

Fitek je postao član Saveta stranih investitora (FIC) u Srbiji.

Više o tome

Fitek je pokrenuo evropski portal za elektronsko fakturisanje InvoiceGate.com, koji omogućava malim i srednjim preduzećima jednostavno i transparentno slanje i primanje elektronskih faktura. Portal za elektronsko fakturisanje je tehnološki napredna platforma modernog izgleda. Platforma omogućava korisniku da šalje i prima elektronske fakture na lokalnom nivou i širom evropske mreže Panevropska javna elektronska nabavka putem interneta – PEPPOL (Pan-European Public Procurement Online). Portal za elektronsko fakturisanje je pokrenut u Estoniji u junu 2019. godine.

Više o tome

Fitek grupa, vodeći baltički i evropski pružalac fintech rešenja i elektronskog fakturisanja, učestvovaće na najvećem FinTech događaju u Evropi, Money 20/20 Europe, od 3. do 5. juna 2019. godine u Amsterdamu, Holandija. Money 20/20 je mesto na kojem će se okupiti zajednice koje se bave plaćanjima, FinTech uslugama i pružanjem finansijskih usluga radi izgradnje budućnosti industrije finansijskih usluga.

Više o tome